Overwinteren tuinmeubelen

Geplaatst op 26-11-2021

Categorie: Huis, tuin en wonen

Als het langzaam weer vroeger aanbreekt en de weersvoorspelling steeds meer gedomineerd wordt door vorst en vocht, loopt het tuinseizoen op zijn einde. En dat betekent ook dat je ook moet nadenken over hoe je je tuinmeubelen kunt overwinteren. Want met name vorst en vocht zijn factoren die zowel de optische conditie als de levensduur van uw tuinmeubelen op de lange termijn verminderen. Tenminste als ze onbeschermd aan deze weersomstandigheden worden blootgesteld. Het is daarom aan te raden om de laatste mooie herfstdagen te gebruiken om onder andere je tuinmeubelen winterklaar te maken. De vraag wat "juiste" winter betekent, hangt vooral af van het materiaal van uw tuinmeubelen. Volgens deze hangt het er bijvoorbeeld van af of je meubels buiten kunnen blijven staan ​​of naar een meer beschermde plek moeten worden verplaatst, zoals een berging of de garage. Ongeacht het materiaal zijn alle tuinmeubelen echter het beste te beschermen tegen vorst en moeten ze 's winters droog en goed geventileerd worden bewaard.

Metaal

Bij tuinmeubelen van metaal gaat het specifiek over meubelen van aluminium, RVS en ijzer. Deze metalen materialen zijn extreem weerbestendig en kunnen daarom - indien nodig zonder afdekking - buiten worden overwinterd. Dankzij de hoogwaardige poedercoatings en legeringen van onze meubelen is er ook in de winter geen risico op roest. Waar u op moet letten voordat u uw metalen tuinmeubelen overwintert, is alleen dat de coating niet is beschadigd tijdens het tuinseizoen. Als dit het geval is, moeten de betreffende gebreken worden gecorrigeerd om te voorkomen dat vorst of vocht uw meubels in deze gebieden aantast. Meer informatie over de voordelen en eigenschappen van onze verschillende materialen vindt u in onze blogpost "Zo vindt u gegarandeerd de juiste tuinmeubelen voor uw huis!" Om de levensduur van uw metalen meubel ondanks de weersbestendigheid te verlengen, is het toch aan te raden deze af te dekken met een geschikte beschermhoes. Tenminste als deze volledig in de open lucht overwinterd worden. Het is belangrijk dat de beschermhoes ademend is, omdat zich onder conventionele plastic hoezen vocht vormt en zich daar ophoopt. Dit leidt tot een zeer ongezond klimaat en verandert onvermijdelijk het oppervlak van elk materiaal. Bijpassend gemaakte beschermhoezen worden zo gesneden dat ze perfect om uw tuinmeubelen passen. Zo voorkom je ook dat er bladeren en/of vuil op je meubel komen. Vooral natte bladeren en vuil laten lelijke kleurveranderingen achter op de oppervlakken, die alleen met veel moeite kunnen worden verwijderd. Passende beschermhoezen kunt u ook verkrijgen in onze tentoonstelling of in onze online shop. Voordat u uw tuinmeubelen overwintert, dient u deze schoon te maken. Bij metalen meubelen is reinigen met lauw water en een mild schoonmaakmiddel voldoende. Voor RVS meubelen kan een RVS reiniger gebruikt worden. Dit betekent dat doffe en doffe plekken moeiteloos kunnen worden gepolijst en eventuele vliegroest kan worden verwijderd. Gebruik altijd een zachte, pluisvrije doek om de oppervlakken schoon te maken en laat het meubel volledig drogen voordat u het afdekt.

Houten tuinmeubelen

Vergeleken met metalen meubelen hebben houten meubelen wat meer onderhoud nodig qua voorbereiding op de winter. Meubels van zachthout mogen in het geheel niet buiten worden overwinterd en ook bij overwintering op meer beschutte plaatsen moet rekening worden gehouden met verschillende factoren zoals temperatuurschommelingen, warmte en vochtigheid. Daarom op dit punt het argument voor teakhouten meubelen (hardhout) - de absolute topklasse onder houten tuinmeubelen. Teak, dat veel olie en rubber bevat, is van nature extreem weerbestendig en kan - met de juiste voorbereiding - probleemloos buiten worden overwinterd. Om deze natuurlijke weersbestendigheid te ondersteunen, dient u uw teakhouten meubelen, afhankelijk van de locatie, twee tot vier keer per jaar te behandelen met een geschikt onderhoudsproduct - zoals de Teak Protector van GoldenCare. Het hout moet echter vooraf worden schoongemaakt. Gebruik een teakreiniger van Golden Care of een neutraal zeepsopje. Om de levensduur van uw teakhouten meubelen op lange termijn te verlengen, raden wij u hier ook onze op maat gemaakte en ademende beschermhoezen aan.

Stof of touw

Tuinmeubelen met touw zijn helemaal trendy op dit moment. En dat is niet alleen te danken aan de bijzondere esthetiek, maar ook aan de eenvoud van deze meubelen - in alle opzichten. Tuinmeubelen met touw kunnen ook buiten overwinterd worden. Het gevlochten materiaal is gemakkelijk bestand tegen lage temperaturen tot het dubbele cijfer minus bereik. Niettemin geldt het volgende: niet alleen, maar vooral als u de meubels in de open lucht overwintert, moet u deze zeker afdekken met een precies passende en ademende beschermhoes. Tegelijkertijd zijn uw meubels beschermd tegen vervuiling. Dit betekent dat u uw meubelen kunt gebruiken voor winterfeesten en evenementen zonder enige schoonmaakinspanning. Bij de voorbereiding op de winter geldt ook hier het volgende: Maak de meubels schoon voor de “winterstop”. Tuinmeubelen met een touwnetwerk zijn eenvoudig te reinigen met een hogedrukreiniger. Maar begin hier met het laagste niveau en gebruik alleen helder water. Gebruik bij hardnekkig vuil, zoals vogelpoep, een mild, neutraal schoonmaakmiddel, dat u vervolgens volledig uitspoelt met schoon water. Na het reinigen moeten meubels met touw ook volledig in de frisse lucht drogen.

Kussens e.d.

Het is aan te raden om zitkussens, kussens en dekens van de meubels te halen en op een beschutte en droge plaats te overwinteren. Dat is overigens ook van toepassing op de sommige meubelen van 4 seasons outdoor. Als dit voor u niet mogelijk is, moeten alle textielmaterialen worden afgedekt zodat ze ademend zijn, of ze moeten in een geschikte opbergdoos worden bewaard. Paraplu's moeten ook goed worden afgedekt als ze niet op een droge en beschermde plaats kunnen worden bewaard. Ook voor alle soorten paraplu's bieden wij de bijbehorende beschermhoezen aan.